Zbystrite pozornosť! Prichádza malý zázrak

Zverejnené: 06.07.2016
Inteligentne za vás urobí kroky, ktoré vy nemusíte vôbec ovládať.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, urobiť naozaj dobrý steak si vyžaduje isté vedomosti, zručnosti a skúsenosti. Čo všetko je potrebné vedieť? Profesionálni kuchári hovoria, že jedným z najdôležitejších faktorov prípravy dobrého steaku je výber vhodného - kvalitného, vyzretého mäsa. Ak použijete nesprávny druh mäsa, aj ten najlepší úmysel sa môže skončiť podrážkovou katastrofou.
 
Ak sa v tom nevyznáte, požiadajte mäsiara, aby vám vybral mäso, aké preferujete, prípadne aby vám mäso aj nakrájal. Druhou možnosťou je kúpiť hotové nakrajané steaky, ktoré ponúkajú vybrané hypermarkety. Len pre presnosť dodajme, že steak by mal byť narezanný na výšku asi 5 - 6 cm. Na dosiahnutie rovnakých výsledkov snažte sa pripravovať mäso s rovnakou hrúbkou.
 

Hovoríte si, fajn, mäso by bolo, čo ďalej?

Veľmi doležité!

- Pred prípravou ho vyberieme z chladničky a necháme aj niekoľko hodín postáť, aby dosiahlo izbovú teplotu.
- Nikdy pred prípravou nesolíme - až po upečení. Steaky by tak prišli o šťavu.

 
Hovoríte, že potiaľ všetko zvládnete?  Vy ho neviete upiecť tak, aby bol tak akurát, ako ho máte radi -  teda well done  (hnedý s  pevným stredom)? Dodajme, že ďalšie alternatívy sú:  rare (krvavý až surový), medium rare (ružový a menej krvavý), medium (ružový a pevný stred), medium well (tmavoružový s pevným stredom).
 
 
 
Riešenie je na dosah - novinka - kontaktný gril Catler GR 8050. Urobí za vás veci, o ktorých ste doteraz nechýrovali. Práve tento gril na rozdiel od predchádzajúcich modelov rovnakej značky, je vybavený integrovanou teplotnou sondou. Vďaka nej môžete pripraviť mäso presne podľa vášho želania. Sonda ponúka až päť možností nastavenia podľa druhu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie, ryby) a teraz pozor!  - vrátane typu prípravy (od rare až po váš obľúbený, prepečený steak well done). Práve uvedená sonda "má na svedomí", že na základe zadaného druhu mäsa a typu jeho prepečenia rozpozná, kedy je mäso pripravené tak, ako vám najviac chutí.
 
 
 
 
Pri steakoch je veľmi podstatná aj fáza odpočinutia. Pred samotnou konzumáciou by malo mäso odpočinút cca 3 - 5 minút. Vtedy sa šťava a chuť rovnomene dostanú do celej porcie mäsa. Zároveň tým zabránime strate šťavy už po prvom reze. Náš perfektný gril je už na to tiež vybavený. Obsahuje funkciu rest meat - teda opočinutie masa
 
Potom môžete pokojne servírovať a nemusíte sa ničoho obávať. S týmto grilom váš steak určite nepokazíte. Ba čo viac, vaša rodina, priatelia či známi, ktorých pozvete na obed, budú mať počas jedenia úsmev od ucha k uchu.
 
 
Ak ste si mysleli, že to je všetko, čo gril zázrak poskytuje, vyvedieme vás z omylu.

Minimum oleja.
Na grile Catler GR 8050 môžete pripravovať obľúbené pokrmy zdravo s minimom oleja, pretože je vybavený nepriľnavým povrchom Quantanium™ PFOA free. Navyše spodná grilovacia doska sa dá pohodlne nastaviť tak, aby prebytočný tuk z pripravovaného jedla stekal rovno do vyberateľnej odkvapkávacej misky.
 
Raz dva čisté.
Po grilovaní je možné grilovacie dosky pomocou tlačidiel ľahko vybrať a vložiť napríklad do umývačky riadu.
 
Kontaktný a barbecue (BBQ) gril v jednom.
Akoby mihnutím čarovnej paličky sa dá gril úplne rozložiť a razom máme  k dispozícii dve grilovacie plochy: rebrovanú, ktorá je vhodná na mäso a ryby  a hladkú na grilovanie zeleniny, na prípravu vajíčok, placiek, palaciniek, či sendvičov... Vďaka tomu ho teda môžeme  využívať nielen ako kontaktný gril, ale aj ako otvorený a dostatočne veľký  barbecue (BBQ) gril. Perfertné, však?
 

A na záver máme pre skutočných "steakožrútov" recept na
 
grilovaný Rump steak s hrubou morskou soľou a grilovanou paprikou.
 

Budeme potrebovať:
1 kg Rump steak
1 polievková lyžica hrubej morskej soli
1 polievková lyžica farebného korenia
400 ml olivového oleja 
100 g masla
2 papriky

Postupujeme takto:
Keďže mäso má mať izbovú teplotu, vyberieme  ho z chladničky už približne 5 hodín pred grilovaním. Do cca 250 g steakov vtrieme rukami olivový olej (dopredu nesolíme, nekoreníme ani nemarinujeme). Gril Catler GR 8050 nastavíme na požadovanú teplotu, vložíme ihly opatrne do mäsa, pričom sa uistíme, či je sonda umiestnená v najhrubšej časti a priamo v strede mäsa. Potom zvolíme druh mäsa - hovädzie - a požadovaný výsledok prípravy (stupeň prepečenia). Po uplynutí doby grilovania mäso necháme cca 3-5 minút odpočinúť (funkcia rest meat). Vytiahneme sondu. Mäso vyberieme z grilu a až teraz ho po obidvoch stranách osolíme a okoreníme čerstvo namletým korením. Takto pripravený steak bude krehký a šťavnatý.
Pred podávaním dáme na každý steak oriešok masla.
 
Vhodnou prílohou je grilovaná paprika, ktorú prekrojíme na polovicu a grilujeme na panenskom olivovom oleji. V priebehu grilovania papriku otáčame. Podávame s opečenou bielou bagetou alebo opečenými zemiakmi.
 
Dobrú chuť, veľa perfektných steakov a iného dobrého jedla s grilom Catler GR 8050!

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _   _  _      __               
/ | | || | / _| _ __ _ __
| | | || |_ | |_ | '__| | '__|
| | |__ _| | _| | | | |
|_| |_| |_| |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.