Využite ryžovar: Čo všetko sa dá uvariť z ryže?

Zverejnené: 14.06.2020

Ryža sa na našich stoloch už dávno neobjavuje iba ako príloha. Vplyv zahraničnej kuchyne inšpiroval Slovákov na rôznorodé využitie vďačnej  obilniny v kuchyni. Svedčí o tom aj fakt, že po zavedení karanténnych opatrení v súvislosti s koronavírusom zmizla z pultov obchodov ako prvá.

Ryža dlho vydrží, nepotrebuje špeciálne podmienky na skladovanie, neobsahuje lepok ani cholesterol. Všeobecne ide o potravinu, ktorá je v súlade so zdravým stravovaním. Priaznivo vplýva na trávenie, imunitu, znižuje krvný tlak a dokonca predchádza tvorbe obličkových kameňov. 

Avšak uvariť dobrú ryžu je umenie. Občas sa rozvarí, inokedy je tvrdá alebo prihorí. Nenechajte sa znechutiť a zadovážte si ryžovar. Šikovný kuchynský pomocník je záruka, že ryža sa vždy podarí a vy si pochutíte na skvelom jedle. Inšpirujte sa našimi receptami na jedlá z ryže. 

Ryžové guličky so syrom

  • uvarená ryža

  • vajce

  • ľubovoľný tvrdý syr

  • strúhanka

  • petržlenová vňať

  • olej na vysmážanie

  • soľ, čierne korenie

Zmiešajte ryžu so strúhankou v pomere 3:1, pridajte nastrúhaný syr, vajce, petržlenovú vňať a vypracujte pevnú zmes. Dochuťte soľou, korením a tvarujte guličky. Guličky obaľte v rozšľahanom vajíčku, strúhanke a vysmážajte v rozpálenom oleji dozlatista. 

Pražená ryža s vajcom a slaninou

  • uvarená ryža

  • vajcia

  • slanina

  • cibuľa

  • olej

  • sójová omáčka

  • cukor

  • soľ, čierne korenie, chilli

  • arašidy

Ako prvú urobte praženicu a odložte bokom. Slaninu nakrájajte na kocky, popražte, vyberte z panvice a na výpeku opražte nakrájanú cibuľu. Pridajte ryžu a krátko restujte. Dochuťte soľou, korením, chilli, sójovou omáčkou a trochou cukru. Premiešajte s odloženou praženicou, slaninou a podávajte s nasekanými arašidami. 

Sladká mliečna ryža s ovocím

  • ryža

  • mlieko

  • práškový cukor

  • vanilkový lusk alebo cukor

  • obľúbené ovocie

Ryžu prepláchnite, nasypte do ryžovaru, zalejte mliekom v pomere 1:3, pridajte cukor, vanilku a stlačte tlačidlo. Ryžu občas premiešajte a podľa potreby prilejte mlieko. Po uvarení vznikne hustá kaša. Rozdeľte ju do misiek, ozdobte nakrájaným banánom, jahodami, čučoriedkami, slivkami alebo iným ovocím a podávajte. 

Autor fotky: Suzy Hazelwood na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
   __       _    ___                
/ /_ (_) / _ \ __ _ ____
| '_ \ | | | (_) | / _` | |_ /
| (_) | | | \__, | | (_| | / /
\___/ _/ | /_/ \__, | /___|
|__/ |___/
Enter the code depicted in ASCII art style.