Vstavaná? Plynová? Konvekčná? Tipy a rady, ako vybrať rúru

Zverejnené: 16.01.2024

Rúra na pečenie je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne. Ak vás v blízkej budúcnosti čaká tá neľahká úloha, že si budete musieť kúpiť novú, tento článok je presne pre vás. Pozrieme sa na rôzne aspekty výberu, ktoré vám síce neposkytnú exaktný návrh na „tú pravú“, no určite pomôžu lepšie sa orientovať vo svete tohto obligátneho kuchynského spotrebiča.

 

 

Výber rúry podľa veľkosti

Ak si vyberáte rúru podľa veľkosti, mohlo by sa vám zdať, že tento faktor ovplyvní v prvom rade a len to, ako sa daný spotrebič zmestí do vašej kuchyne. Áno, pred kúpou sa určite uistite o tom, že ho môžete umiestniť na rozumnom mieste a jeho rozmery vám v tom nijako nezabránia. Pozrite sa však aj na vnútornú kapacitu (hľadajte parametre udané v litroch).

Pokiaľ sa u vás doma na vaše gastronomické diela teší väčší počet hladných žalúdkov, nemusia vám stačiť úplne malé rúry. Menšie modely majú objem zvyčajne okolo 50 až 60 litrov, zatiaľ čo väčšie rúry môžu mať objem až 100 litrov alebo viac.

V prípade, že disponujete malou kuchyňou, popozerajte sa medzi kompaktnými rúrami, ktoré sú menšie ako štandardné modely. Svoju funkciu ale stále plnia plnohodnotne, ponúkajú totižto dostatok priestoru na pečenie väčšiny jedál.

 

 

Výber rúry podľa typu

Existujú 2 základné typy rúr:

  • elektrické
  • plynové.

Pri týchto si v posledných rokoch našli svoje stabilné miesta na trhu aj kombinované rúry.

Medzi dôležité benefity elektrickej rúry patria rovnomernejšie tepelné rozloženie a presné ovládanie teploty. Jednoznačnou výhodou je aj jednoduchá inštalácia, a pre mnohých predstavujú aj bezpečnejšiu alternatívu. Na druhej strane, plynové rúry sú milosrdnejšie k peňaženke.

 

 

Výber rúry podľa funkcií

Pokiaľ sa u vás často pečie chlieb, zvážte kúpu konvekčnej rúry. Disponuje ventilátorom, ktorý zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla. Ak ste fanúšikom zdravých jedál, vyberte si rúru s funkciou parenia. Niektoré modely majú dokonca aj senzory vlhkosti, ktoré automaticky prispôsobujú teplotu a čas pečenia podľa stupňa vlhkosti v potravinách. Funkciu „grilovania“ asi nemusíme podrobnejšie vysvetľovať, táto metóda prípravy jedál je v našich končinách veľmi obľúbená – rovnako medzi vegetariánmi aj mäsožravcami.

 

Výber rúry podľa spôsobu inštalácie

Vstavané rúry sú navrhnuté tak, aby ladili s celkovým vzhľadom kuchynskej linky, resp. dizajnom celej miestnosti. Majú aj praktické benefity, najmä to, že ušetria miesta. Keďže sa dajú zabudovať do výrezu v kuchynskej linke, nezaberú tak veľa priestoru ako voľne stojace. Tie, na druhej strane, môžete umiestniť prakticky hocikam.

 

Zdroj fotiek: Unsplash

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  ____    ____     ___    ____    _  __
/ ___| | _ \ / _ \ |___ \ | |/ /
\___ \ | |_) | | | | | __) | | ' /
___) | | _ < | |_| | / __/ | . \
|____/ |_| \_\ \__\_\ |_____| |_|\_\
Enter the code depicted in ASCII art style.