Vianoce bez kapra: Tipy na netradičnú Štedrú večeru

Zverejnené: 03.12.2019

Sto ľudí, sto chutí! Táto stará múdrosť platí pri jedle dvojnásobne. Avšak na Vianoce akoby zázrakom všetci zasadneme k štedrovečernému stolu, ktorému kraľuje tradičný vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Niekto sa do neho pustí s chuťou, niekto trocha nasilu, no každopádne si bez neho sviatky snáď ani nevieme predstaviť. Chrumkavý kapor však každému nevyhovuje. Možno aj vás trápia zdravotné problémy, ktoré vám nedovoľujú pochutnať si na tradičnej rybe. A možno sa vám už nechce trápiť s kosťami, ste vegán alebo nehodláte kvôli jednému večeru porušiť dobre nastavený diétny režim. Poradíme vám niekoľko skvelých tipov na netradičnú vianočnú večeru. Vianoce predsa nerobí kapor, ale ľudia, ktorí sedia za štedrovečerným stolom.

Pre vyznávačov tradície

Ak patríte k ľuďom, ktorí lipnú na dodržiavaní zvykov, jednoducho vymeňte rybu za rybu. A najlepšie takú, ktorá pláva aj v našich vodách. Zubáč je hotová delikatesa a rozhodne je hodný štedrovečerného stola. Biele, krehké mäso má iba jemnú rybiu arómu a málo kostí. Pripravte si zubáča v cestíčku z vlašských orechov a budete mať ozajstný gurmánsky zážitok. Podávajte ho so zemiakovou kašou a na štedrovečernom tanieri bude všetko, čo patrí k tradičným Vianociam.

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 800 g zubáča (ideálne filety)
  • 1 citrón
  • 150 g vlašských orechov
  • 1 vajce
  • hladká múka, strúhanka
  • soľ, biele korenie
  • olej na vysmážanie

Umyté a osušené filety osoľte, okoreňte, pokvapkajte šťavou z citróna a odložte na 30 minút do chladničky. Potom si pripravte suroviny na obaľovanie. Vajíčko rozšľahajte, pridajte 1 PL hladkej múky a vymiešajte hladké cestíčko. Pomleté, alebo nasekané orechy zmiešajte so strúhankou. Odležané filety obaľujte najskôr v cestíčku a potom v orechovej zmesi. Vysmážajte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Zubáč je skvelý s krémovou zemiakovou kašou. Ak máte v rodine celiatika alebo si držíte štíhlu líniu, stačí keď vynecháte múku so strúhankou a zubáča upečiete v rúre s kvapkou olivového oleja.

Pre vegánov

Aj vaša štedrá večera môže byť skvelá a mať nádych tradície. Kedysi ľudia nemali mäso na stole ani počas Vianoc. Namiesto neho varili výdatné, pôstne jedlá, ktoré za tými mäsitými v ničom nezaostávali. Hovorí vám niečo hubová kuba? V niektorých krajoch je ešte stále súčasťou vianočného menu a pre vás je skvelou alternatívou štedrej večere. Tradične sa kuba pripravuje s bravčovou masťou, no vašu domácnosť príjemne rozvonia aj s použitím rastlinného oleja.

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 300 g jačmenných krúp
  • 70 g sušených húb
  • 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL rastlinného oleja
  • majoránka, mletá rasca, soľ, korenie
  • mlieko

Krúpy orestujte na lyžici masti, podlejte vodou podľa návodu a varte domäkka. Huby zalejte mliekom a povarte asi 5 minút. Nakrájanú cibuľu opražte na zvyšku masti, pridajte huby a duste 5 minút. Do hotových krúp pridajte hubovú zmes, 2 lyžičky majoránky, 1 lyžičku rasce, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Všetko poriadne premiešajte, preložte do vymastenej zapekacej misy a pečte 20 minút na 180 °C.

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _   _   _   _    ____           ____ 
| | | | | \ | | / ___| ___ / ___|
| | | | | \| | | | _ / __| | |
| |_| | | |\ | | |_| | | (__ | |___
\___/ |_| \_| \____| \___| \____|
Enter the code depicted in ASCII art style.