Ak aj máte svoje stabilné zvyky a obľúbené rituály spojené s varením, nie je vylúčené, že vás zaujmú niektoré tipy a triky, ktoré uľahčujú prácu (aj) tým najlepším kuchárom. Môžu sa týkať samotných potravín, spôsobu ich spracovávania alebo aj nástrojov a pomôcok. My vám teraz prinášame odporúčania „z každého rožka troška“, a veríme, že tento článok bude mať na vaše pobyty pri sporáku inšpiratívny vplyv.
Poklady skryté v mrazničke
Dôvodom toho, že vám v reštaurácii prinesú hociktoré jedlo z menu prakticky v rovnako krátkom časovom intervale, nie sú nadpozemské vlastnosti šéfa. Za túto neustálu pripravenosť sa vďačí predpripraveným základom a prísadám.
Ak najbližšie budete plánovať prípravu polievky, nakúpte ingrediencie tak, aby ste mohli navariť väčšiu než zvyčajnú dávku. Rozdeľte ju potom tak, že to, čo za 2 dni neskonzumujete, odložíte do mrazničky. Urobte tak potom pri každom jedle rovnakého typu. Zíde sa vám, keď nebudete mať čas na prípravu teplého jedla alebo keď budete potrebovať rýchly základ k hlavným jedlám, napríklad pod mäso.
Rovnako môžete postupovať aj pri omáčkach, prívarkoch a dresingoch. Praktické je použiť na to vrecúška na zamrazovanie, ušetria vám veľa priestoru, navyše chránia jedlo pred spálením mrazom.
Pomocníčky rolky
Dnes už mnohé domácnosti sa snažia redukovať používanie jednorazových vecí. K tým patria aj alobal, kuchynská fólia a papier na pečenie. Túto snahu podporujeme aj my, ale musíme uznať, že v niektorých situáciách sa vám tieto pomôcky môžu zísť.
Nedostatok času môže zabiť motiváciu variť. Prípravu jedál dokážete zrýchliť aj skrátením rôznych procesov, napríklad umývania riadu. V týchto situáciách môžete vytiahnuť papier na pečenie, ktoré zabráni nadmernému znečisteniu plechu a/alebo iných nádob na pečenie. Potom jedlo prikryte alobalom, ktorý udržuje teplo, takže rýchlejšie sa tak pripraví.
Aj vy spájate kuchynskú fóliou s pocitom frustrácie? Samozrejme, teraz trošku preháňame, každopádne určite ste už zažili tú situáciu, keď odtrhnutie malého kúsku trvá niekoľko minút. Profesionáli majú proti tomu jeden úžasný trik: fóliu dávajú do chladničky. V studenom stave sa totižto nelepí tak silno.
Mágia? Kdeže, len tlakový hrniec
Čas varenia skráti tlakový hrniec o dve tretiny. K teplému jedlu vedie rýchla cesta aj cez mikrovlnku, ale táto alternatíva nie je veľmi zdravá. Pri používaní tlakového hrnca zostanú všetky živiny vnútri nádoby. Para, ktorú generuje, však neudržuje len elementy prospešné pre telo, ale aj tie najjemnejšie chute a vône. Znie to ako opis zázračného nástroja? Súhlasíme.
TLAKOVÝ HRNIEC TEFAL S ČASOVAČOM A 2 PROGRAMAMI
Pracujte efektívne ako robot
Kuchynský robot stále nie je súčasťou väčšiny domácností, pričom ide o fakt skvelý nástroj. Dokáže prebrať funkciu niekoľkých rôznych nástrojov, navyše mnohokrát s vyššou efektivitou. Môžete ho používať napríklad na mixovanie, šľahanie, sekanie, miesenie a prípravu dnes veľmi obľúbených shake-ov a smoothie.
Pri výbere toho správneho modelu si premyslite, na čo ho budete používať. Čím viac funkcií má, tým je väčší a mohutnejší. Takže, ak nevaríte každý deň alebo niektoré typy jedál vôbec nepripravujete, možno, že vám postačí aj nejaký jednoduchší.
Zdroj fotiek: Pexels, Andreashop
Pridať nový komentár