Varenie v lete: Všestranná cuketa

Zverejnené: 19.07.2018

Cuketa je jednou z najzdravších a najvšestrannejších zelenín, aké môžeme mať v kuchyni. Najmä teraz v lete, kedy máme doslova cuketovú sezónu a nemôže chýbať v žiadnej záhrade. S touto zeleninou v kuchyni vykúzlite množstvo zázrakov a my vám prezradíme nielen to, ako veľmi je pre nás organizmus prospešná, ale pripravili sme pre vás i chutný recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu práve cuketa.

Vedeli ste, že cuketa obsahuje veľké množstvo provitamínu A, ktorý má schopnosť preniknúť až k jadru buniek v tele a upevniť tak naše celkové zdravie? Práve kvôli tomu sa považuje za jeden z najzdravších druhov zeleniny.

Cuketa pomáha aj pri diétach

Cuketu tiež využijeme pri detoxikácii organizmu. Naše telo vyčistí od toxínov a vďaka vysokému obsahu vody je nízkokalorická. Práve preto je súčasťou mnohých redukčných diét. Ak napríklad na panvici udusíte cukety, na 100 gramov jedla získate asi 20 kalórií. To znamená, že sa dobre najete a zasýtite hladný žalúdok, no nepriberiete.

 

Všestranný pomocník v kuchyni

Ďalšou výhodou cukety je, že má všestranné využitie. Môžete ju piecťgrilovať, dusiť či vyprážať. Ak cuketu kupujete v bežnom obchode, siahnite po svetlozelenej s bielymi škvrnami. Vtedy máte istotu, že ide o mladú cuketu, ktorá obsahuje najviac vitamínov a živín. Cuketu nečistite od šupky – pripravujte ju v šupke, pretože aj tá obsahuje veľké množstvo minerálov a živín.

 

Mnohé domáce gazdinky cukety obľubujú aj preto, že sú chuťovo neutrálne, a preto je možné ich pripraviť na celú radu spôsobov. Nezabudnite ich dostatočne okoreniť, pretože ako sme spomínali, sú chuťovo nevýrazné. Medzi najväčšie pochúťky z cukety patria cuketové placky, ale i zapečená cuketa s plnkou a skvelo sa hodí i do šalátov.

 

Chutný a zdravý recept na cuketové placky

Čo budeme potrebovať?

  • 450 gramov cukety

  • 450 gramov zemiakov

  • 2 vajcia

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 8 lyžíc ovsených vločiek

  • majoránka, soľ a korenie

  • trochu hladkej múky na zahustenie

 

Ideme na to:

Zemiaky a cuketu, vrátane šupky, nastrúhajte do misky. Pridajte ovsené vločky, premiešajte a nechajte pár minút odležať. Potom pretlačte cesnak a pridajte ho k cuketovej zmesi spolu s vajcom, korením a múkou. Všetko premiešajte a pripravte na opečenie. Z cesta vytvorte placky a na kúsku olivového oleja opečte z obidvoch strán. Dobrú chuť!

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
         __     __  ____    _       ___  
_ __ \ \ / / |___ \ | | __ ( _ )
| '_ \ \ \ / / __) | | |/ / / _ \
| | | | \ V / / __/ | < | (_) |
|_| |_| \_/ |_____| |_|\_\ \___/
Enter the code depicted in ASCII art style.