Varenie v lete: recepty zo sezónnej zeleniny

Zverejnené: 15.07.2019

Využite teplé mesiace a varte zo sezónnej zeleniny. Veď kedy inokedy môže chutiť lepšie, ako keď dozrieva na letnom slnku. Máme pre vás niekoľko inšpirácií na svieže letné jedlá. 

Šalát s grilovanou cuketou a syrom feta

Cuketa je naozaj všestranná zelenina, ktorú môžete pripraviť na sto spôsobov. Chutí skvele na slano aj na sladko. Je hodnotným zdrojom stopových prvkov a vitamínov, napríklad horčík, magnézium, vápnik, vitamín E a veľa ďalších. Navyše obsahuje vysoké percento vody a nemá takmer žiadne kalórie. Skúste si pripraviť ľahký letný šalát, ktorý vás nabije energiou.

Čo budete potrebovať?

  • jednu väčšiu cuketu
  • listovú zeleninu – hlávkový šalát, špenát, rukolu, čokoľvek nájdete v záhrade alebo chladničke
  • paradajky, žltú papriku, šalátovú uhorku, cibuľu
  • 200 g syru feta
  • nasekané mandle
  • balzamikový ocot, olivový olej, šťavu z citróna
  • soľ, čierne korenie, trstinový cukor

Príprava je veľmi jednoduchá. Cuketu pokrájajte na kúsky (trochu väčšie, aby v šaláte vynikli), osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte na rozohriatu panvicu. Medzitým nakrájajte očistenú a umytú zeleninu, všetko premiešajte vo väčšej mise. Cuketa by mala byť hotová, zložte ju z ohňa a nechajte na panvici. Na zálievku zmiešajte balzamikový ocot s olivovým olejom a šťavou z 1 citróna, dochuťte cukrom, soľou a korením podľa vašej chuti – sladká a kyslá chuť by mala byť vyvážená. Nálev premiešajte so zeleninou, preložte na servírovaciu misu. Navrch uložte grilovanú cuketu, kúsky fety a posypte nasekanými mandľami. Ak máte radi exotiku, pridajte do šalátu kúsky manga, granátového jablka alebo melónu, ktoré vyvolajú explóziu chutí 

Baklažán

Vedeli ste, že baklažán je ovocie? Aj keď máme tému zeleniny, za ktorú ho väčšina ľudí považuje, tento zázrak sme nemohli sme vynechať. Hviezda letnej kuchyne je skvelá na srdce aj mozog a mali by ho konzumovať najmä ľudia s vysokým cholesterolom. Nikdy ho však nejedzte surový, obsahuje jedovatý solanín, ktorý sa neutralizuje tepelnou úpravou. Prineste do vášho domova kúsok grécka a upečte si Musaku.

Čo budeme potrebovať?

  • 1500 g baklažánu, 1200 g zemiakov
  • 1500 g hovädzieho mletého mäsa
  • 2 stredne veľké cibule, 4 strúčiky cesnaku
  • 1 konzervu krájaných paradajok 
  • petržlenovú vňať, oregano
  • soľ, čierne korenie, sladkú červenú papriku
  • 200 g parmezánu, strúhanku
  • panenský olivový olej

Bešamel

  • 1,5 l mlieka, 7 PL hladkej  múky, 2 vajcia, muškátový oriešok, soľ

Aj keď je recept časovo náročnejší, výsledok stojí za to a zasýti celú rodinu. Najskôr si pripravte baklažány. Umyte ich, nakrájajte na kolieska, osoľte a nechajte odstáť vo vode – zbavíte ich horkosti. Očistené zemiaky tiež nakrájajte na kolieska a spolu s baklažánom opečte na olivovom oleji do polomäkka. V hrnci opražte cibuľku, pridajte mleté mäso a cesnak, dochuťte koreninami, petržlenovou vňaťou a chvíľu restujte. Na záver pridajte paradajky a oregano, nechajte zovrieť a odstavte. Na strúhankou vysypaný plech alebo zapekaciu misu poukladajte zemiaky, posypte syrom. Nasleduje vrstva ½ baklažánu a mäsová zmes, ktorú prikryjete zvyšným baklažánom. Všetko zalejte bešamelom. Pripravíte ho nasledovne:

  • mlieko nechajte zovrieť s 2 PL múky a odstavte z ohňa. V inom hrnci zohrejte olivový olej, keď je teplý odstavte ho a za stáleho miešania pridávajte zvyšnú múku. Do hladkej zmesi postupne pridávajte mlieko a stále miešajte. Na záver pridajte syr a dve rozšľahané vajcia, dochuťte muškátovým orieškom a soľou. 

Pripravenú zmes vložte do rúry, vyhriatej na 180 °C a pečte približne 45 minút, pokiaľ získa zlatý nádych. Ako hovoria v Grécku: „Kali órexi!“

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
   ____           ___    ____   _____
/ ___| __ _ |_ _| / ___| |__ /
| | _ / _` | | | | | / /
| |_| | | (_| | | | | |___ / /_
\____| \__,_| |___| \____| /____|
Enter the code depicted in ASCII art style.