Silvestrovské oslavy sa tento rok budú niesť v komornejšom duchu. To ale nie je dôvod nedopriať si pohár bubliniek a dobré jedlo v úzkom kruhu rodiny a priateľov.
Rozlúčka so starým rokom ale rozhodne nie je o chlebíčkoch a očkách s cesnakovou pomazánkou. Očarte návštevu originálnymi silvestrovskými jednohubkami.
Ohnivé kuracie guľky so sezamom
Fantastické kuracie guľky, tak akurát do úst. Explózia chutí zatieni aj ohňostroj.
Budeme potrebovať
-
350 g kuracích pŕs
-
1 lyžičku soli
-
300 g syru feta
-
mleté čierne korenie
-
70 g strúhanky
-
150 g majonézy
-
1 lyžicu paprikovej pasty
-
1 lyžičku mletého čili
-
1 lyžičku sušeného cesnaku
-
2 lyžice sezamu
-
2 lyžice maku
1. Kuracie prsia umyjeme a dáme do vriacej osolenej vody. Prikryjeme a varíme 20 minút.
2. Medzitým v miske rozdrvíme fetu, dochutíme korením podľa chuti, pridáme strúhanku, majonézu a všetko dobre premiešame.
3. Uvarené mäso nakrájame na malé kúsky, zmiešame so syrovou zmesou, pridáme paprikovú pastu, čili, cesnak a tvarujeme malé guľôčky.
4. Polovicu guliek obalíme v sezame a zvyšok v maku.
Hermelínové jednohubky s prekvapením
Kúsky hermelínu na špáradle sú nuda. Ale tie plnené vyrazia dych.
Budeme potrebovať
-
2 ks hermelínu
-
hrsť nasekaných vlašských orechov
-
hrsť nasekaný sušených ďatlí
-
2 strúčiky cesnaku
-
mleté čierne korenie
-
soľ
1. Syr pozdĺžne prekrojíme a lyžičkou vydlabeme mäkký stred. Vzniknú také syrové misky.
2. Vydlabanú syrovú hmotu zmiešame s orechmi, ďatľami a prelisovaným cesnakom. Dochutíme korením, soľou a dobre premiešame.
3. Spodné syrové misky naplníme plnkou a prikryjeme vrchnými časťami. Syrové „burgre“ stlačíme, zabalíme do alobalu a necháme na noc v chladničke.
4. Vychladené plnené hermelíny nakrájame na trojuholníky a prepichneme špáradlom.
Baby zemiaky, zavinuté v chrumkavej slanine
Originálny, jednoduchý a lacný nápad na silvestrovský stôl. Tá vôňa priláka aj susedov.
Budeme potrebovať
-
450 g baby zemiakov
-
2 lyžičky rozmarínu
-
soľ podľa chuti
-
mleté čierne korenie
-
olivový olej
-
300 g slaniny, nakrájanej na plátky
1. Zemiaky povaríme 3 – 4 minútky v osolenej vode. Scedíme, zmiešame s rozmarínom, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a premiešame, aby bol každý zemiak obalený.
2. Každý zemiak zabalíme do slaniny. Plátky slaniny môžeme nakrájať na menšie kúsky tak, aby bol celý zemiak dookola obkrútený. Prepichneme špáradlom a uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
3. Keď máme všetky zemiaky obalené, dáme ich do rúry, vyhriatej na 170 °C a pečieme 15 minút z každej strany.
Pridať nový komentár