Tipy a triky: Päť jesenných receptov z tekvice

Zverejnené: 21.10.2020

Tekvica v kuchyni? Využite sezónu a najedzte sa oranžovej tekvice do sýtosti. Nadopujete telo vitamínmi, potešíte chuťové bunky a možno zhodíte aj zopár kilogramov. Tekvíc je neúrekom a rovnako aj inšpirácií, ako ich využiť pri príprave raňajok, obedu, večere alebo sladkej bodke za uponáhľaným dňom. Máme pre vás päť skvelých nápadov na jednoduché a chutné recepty s tekvicou.

Tekvicová nátierka

  • 1 menšia maslová tekvica

  • 1 cibuľa

  • 1/2 ČL medu

  • 2 mrkvy

  • 3 PL paradajkového pyré

  • 4 PL olivového oleja

  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu ošúpte, rozkrojte po dĺžke a zbavte dužiny. Nakrájajte na malé kocky a osmažte na rozpálenom oleji. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu, dochuťte soľou, korením a podlejte vodou. Znížte teplotu a duste do zmäknutia. Zmäknutú zeleninu zmiešajte s paradajkovým pyré a duste za občasného miešania ešte 10 minút. Zmes nechajte mierne vychladnúť, rozmixujte a hotovo. 

Tekvicové smoothie

  • 150 g muškátovej tekvice

  • 200 g bieleho jogurtu

  • 1 PL ovsených vločiek

  • 1 PL chia semienok

  • 2 sušené ďatle

  • 1 PL medu

  • štipka škorice

Chia semienka namočte vopred do vody. Do mixéra vhoďte všetky suroviny okrem semienok, rozmixujte do krémovej konzistencie, pridajte napučané chia, ešte krátko pomixujte a môžete naliať do pohára. 

Tekvicové kari

  • 1 oranžová tekvica

  • 1 cibuľa

  • 2 zelené čili papričky

  • 2 červené čili papričky

  • 5 strúčikov cesnaku

  • 300 ml kokosového mlieka

  • 1 ČL kurkumy

  • 1 ČL kari korenia

  • soľ

  • kúsok zázvoru

  • maslo

Tekvicu zbavte šupky, dužiny a pokrájajte na malé kocky. V miske zmiešajte posekané čili papričky, pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor a kokosové mlieko. Cibuľu nasekajte na tenké mesiačiky a spolu s tekvicou opražte na masle. Poprášte kurkumou, kari korením a chvíľu restujte. Pridajte čili zmes a pomaly duste, kým tekvica nezmäkne. Ak treba, podlejte trochou vody. Na záver  dochuťte soľou a podávajte s ryžou alebo rezancami, posypané nasekanými arašidmi. 

Tekvicové špagety 

  • 1 špagetová tekvica

  • 300g mletého hovädzieho mäsa

  • 1 cibuľa

  • 1 PL kokosového oleja

  • 200g paradajkového pretlaku

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL morskej soli

  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

  • bazalka

Tekvicu rozrežte pozdĺžne na polovice, vložte do pekáča, reznou stranou nadol, podlejte vodou a prekryte alobalom. Pečte asi 40 minút na 190 °C. Medzitým rozohrejte olej, speňte na ňom nasekanú cibuľu, pridajte mäso, pretlak a krátko restujte. Zmes dochuťte pretlačeným cesnakom, soľou, korením, podlejte vodou a duste 30 minút.
Dužinu upečenej tekvice vyškriabte vidličkou – vzniknú špagety. Naložte ich na tanier, prelejte mäsovou omáčkou a posypte bazalkou. 

Bleskový tekvicový koláč

500 g tekvica

3 vajcia

1 balíček vanilkového cukru

340 g kryštálového cukru

250 ml oleja

1 PL mletej škorice

320 g polohrubej múky

1 balíček kypriaceho prášku do pečiva

Vajcia vymiešajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Postupne pridávajte olej, škoricu, múku, kypriaci prášok a nahrubo postrúhanú tekvicu. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech a dajte do rúry, vyhriatej na 170 °C. Približne o 45 minút bude voňať celá kuchyňa. Koláčik posypte práškovým cukrom a pustite sa do maškrtenia.

Autor fotky: Element5 Digital na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
       __     __      _           _____ 
____ \ \ / / | | _ _ |___ |
|_ / \ \ / / _ | | | | | | / /
/ / \ V / | |_| | | |_| | / /
/___| \_/ \___/ \__,_| /_/
Enter the code depicted in ASCII art style.