Tipy na jesenné nátierky

Zverejnené: 08.10.2019

Nátierky sú jednoducho skvelé. Spestria vaše raňajky, nemusíte premýšľať, čo naservírujete rodine ako neskorú večeru a pochutí si na nich aj návšteva. 

Jeseň je ako stvorená na maškrtenie na zdravých nátierkach podávaných s chrumkavým pečivom. Inšpiráciu nájdete v záhrade. Dozrieva sladká tekvica, cvikla, plná antioxidantov a pod spadnutým lístím sa už ukrývajú orechy so svojimi unikátnymi látkami, lahodiacimi nášmu mozgu. Zabudnite na kupované nátierky a urobte si pravú domácu pomazánku s nezameniteľnou chuťou jesene. 

 

Netradičný humus

Hummus je skvelá pochúťka, ktorá vás prenesie do orientu. Cícer a pasta tahini je klasika, ktorá neomrzí, no vedeli ste, že si dokonale rozumejú s tekvicou hokaido? 

1 menšia tekvica hokaido

1 plechovka sterilizovaného cíceru

2 PL pasty tahini (môžete namiesto nej použiť nasucho opražený sezam)

2 strúčiky cesnaku

olivový olej

šťava z 1 citróna

soľ, čierne korenie a rasca na dochutenie

Hokaido ako jedinú tekvicu môžete pripravovať bez toho, aby ste museli odstrániť šupku. Takže ju iba dôkladne umyte, nakrájajte na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry, vyhriatej na 180 °C. Medzitým ako sa tekvica pečie, si pripravíte základný humus. Cícer zlejte, dajte do mixéra, pridajte očistený cesnak a pastu tahini. Zmes mixujte pokiaľ nezíska jemnú textúru. Ak je príliš hustá, pridajte trochu ľadovej vody. Keď je tekvica mäkká, nechajte ju vychladnúť a až potom pridajte do humusu, rozmixujte, dochuťte soľou, čiernym korením a rascou. Hotovo. Podávajte s čerstvým pečivom alebo krekrami. Nátierka chutí skvele aj so zeleninovými tyčinkami z mrkvy, zeleru a uhorky. 

 

Sladučká cvikla

Cvikla alebo ak chcete červená repa je úžasná na pohľad, ale najhodnotnejšie vlastnosti sa ukrývajú vo vnútri. Vitamínová bomba je silný antioxidant a nemá takmer žiadne kalórie. Prináša skvelé odľahčenie pri jesennom hodovaní. 

1 – 2 cvikle

2 – 3 strúčiky cesnaku

cibuľa

1 téglik kyslej smotany

soľ a čierne korenie na dochutenie

Cviklu očistite, nakrájajte a vložte do vriacej osolenej vody – zachová si viac vitamínov. Uvarenú, vychladnutú cviklu nastrúhajte, zmiešajte so smotanou, cesnakom a najemno nakrájanou cibuľou. Dochuťte a hotovo. Podávajte s hriankami alebo čerstvých chlebom.

 

Orechy na zdravý um

Orechy sú plné zdravých tukov a vitamínov. Najmä tie vlašské sa považujú za jedny z najzdravších a môžeme byť vďační, že rastú v našich končinách. Nemusíte ich dávať iba do koláča ale aj na chlebík.

80 g vlašských orechov

50 g masla

100 g parmezánu

250 g tvarohu

1 – 2 strúčiky cesnaku

soľ, čierne korenie

Zmäknuté maslo vyšľahajte na penu, pridajte tvaroh a najemno nastrúhaný parmezán – môžete použiť aj iný tvrdý syr, ktorý máte momentálne doma. Zmes premiešajte, pridajte prelisovaný cesnak, soľ, korenie podľa chuti a na záver pridajte nasekané alebo pomleté orechy. Táto nátierka je skvelá ako pohostenie pre návštevu s pohárom dobrého vína. 

Foto: pexels.com

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
         ____             ___    _   _ 
___ | _ \ _ __ ( _ ) | \ | |
/ _ \ | |_) | | '_ \ / _ \ | \| |
| __/ | _ < | |_) | | (_) | | |\ |
\___| |_| \_\ | .__/ \___/ |_| \_|
|_|
Enter the code depicted in ASCII art style.