Sušené potraviny - zdravé maškrtenie

Zverejnené: 12.08.2014

Plody zo záhradky či nazbierané v lese si môžeme uchovať cez celú zimu. Stačí si ich usušiť. Nestratia nič zo svojich výživových hodnôt. Naopak sú sladšie a majú výraznejšiu chuť, pretože sušením sa v potravine kondenzujú cukry. Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervácie potravín a tiež najzdravším. Zachováva v ovocí vitamíny, minerály a vlákniny. Množstvo vitamínov klesne oproti pôvodnému stavu približne len o 20%. Navyše sa pri ňom nepoužívajú žiadne konzervačné prostriedky. Sušené ovocie môžeme maškrtiť namiesto sladkostí alebo si ho na raňajky pridať k cereáliám. Využijeme ho tiež pri pečení buchiet, koláčov alebo na Vianoce do vianočiek a ovocných chlebíčkov. Najlepšie na tom je, že plody si môžeme usušiť doma, najlepšie v sušičke potravín.

 

Čo sa dá sušiť

 

Sušiť sa dajú takmer všetky druhy ovocia, ale aj zelenina, huby, bylinky a dokonca i kvety. Najčastejšie sa využíva práve sušenie ovocia. Výhodou je, že sušiť možno aj prezreté a opadané ovocie. V žiadnom prípade však nesmie byť nahnité alebo plesnivé. Princípom sušenia je jemné zahriatie a postupné odparovanie vody na takú úroveň, ktorá bráni množeniu škodlivých mikroorganizmov.

 

Prečo elektrická sušička

 

Elektrické sušičky rozhodne vedia sušiť plody oveľa lepšie a rýchlejšie ako plechy alebo papiere na pečenie rozložené všade po byte. Sušenie "len tak" trvá dni aj týždne, pretože okrem iného závisí od počasia. V daždivých, a teda vlhkých dňoch hrozí plodom pokazenie. V elektrickej sušičke možno proces sušenia skrátiť na hodiny. Niektoré plody ale aj tak vyžadujú až okolo 50 hodín - napríklad plátky ananásu. Skúsení "sušiči" preto odporúčajú pri týchto druhoch ovocia sušičku na noc vypnúť a pokračovať opäť ráno, teda tzv. „Kontinuálne sušenie“.
Väčšina sušičiek si vystačí s príkonom od 160 do 600 W, za štandard sa považuje rozpätie od 200 do 500 W. Bežná spotreba energie na usušenie jednej várky je 0,1 až 0,5 kWh. Spotreba prúdu nie je tak vysoká, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Suší sa totiž pri nízkych teplotách, takže prístroj spotrebuje menej energie.

 

Ako vyberať sušičku

 

Okrem veľkosti a dizajnu sa sušičky líšia množstvom parametrov. Veľmi dôležitá je možnosť nastavenia teploty a zadný ventilátor. Ten napomáha rovnomernému vysúšaniu, aby nebolo nutné posúvať jednotlivé sitá a striedať ich umiestnenia. Kvalitné sušičky preto využívajú sušiace systémy s horizontálnym prúdením vzduchu a nastaviteľný termostat. Väčšina sušičiek totiž býva konštruovaná tak, že teplý vzduch stúpa iba smerom nahor, jednotlivé poschodia (sitá) je tak nutné stále prehadzovať. Pokiaľ ide o nastavenie teploty, mali by ste mať možnosť vybrať si aspoň z troch stupňov intenzity sušenia, prípadne mať prevedenie s termostatom. Ten sa nastavuje spravidla v rozpätí približne od 30 do 70 °C.

 

Výhody domáceho sušenia

 

- poznáte pôvod ovocia, najlepšie bývajú vlastné výpestky.
- vyhnete sa chemickým prísadám.
- v ovocí a ďalších potravinách zostanú zachované minerály, stopové prvky a vitamíny.
- sušené plody, zbavené vody majú malý objem, dlho nepodliehajú skaze a dobre sa uchovávajú.
- aj sušené potraviny predstavujú bohatý zdroj vlákniny.

 

Približný čas sušenia niektorých potravín

 

Huby - nakrájame na plátky alebo u menších na polovičky a sušíme 12-16 hodín
Jablká – namočíme, nakrájame na plátky alebo štvrťky a sušíme 8-36 hodín
Slivky - namočíme, nakrájame na polovice, položím šupkou dolu a sušíme 10-36 hodín
Broskyne - namočíme, nakrájame na plátky alebo štvrťky a sušíme 10-36 hodín
Ananás - olúpeme, nakrájame na plátky a sušíme 12-54 hodín
Zemiaky - nakrájame na plátky a sušíme 7-18 hodín
Paprika - nakrájame na prúžky a sušíme 6-15 hodín
Čučoriedky – celé sušíme 8-24 hodín
Hrozno – celé bobule narežeme a sušíme 9-54 hodín
Petržlen - je nutné odstrániť stonky a sušíme 4-15 hodín
Bylinky - bez stoniek sušíme 4-6 hodín

 

Redakcia Rady a tipy

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
                _         _     
_ _ ___ | | ___ | |__
| | | | / __| | | / __| | '_ \
| |_| | \__ \ | | \__ \ | | | |
\__,_| |___/ |_| |___/ |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.