Elegantné inteligentné varné dosky s hladkým a ľahko udržiavateľným povrchom už dávno „vyhodili zo sedla“ staromódne sporáky. Akú si ale vybrať? Uprednostníte starý dobrý plyn alebo modernejšiu elektrinu? A čo tak urobiť kompromis a užívajte si prednosti oboch typov varných dosiek. Spoznajte výhody indukcie…
Ako funguje indukcia?
Indukcia je pokroková technológia využívajúca elektrický prúd na vytvorenie magnetického poľa. Magnetické pole produkuje teplo, ktoré zasahuje iba niekoľko milimetrov nad úroveň varnej dosky. Tým pádom sa zohrieva iba dno hrnca a teplota klesá ihneď po jeho odtiahnutí. Indukčné varné dosky sú považované za najrýchlejší, najúspornejší a najbezpečnejší spôsob ohrevu vôbec. Čo teda získate s indukčnou varnou doskou?
Šetríte energie
S indukčnou varnou doskou miniete o 25 % menej energií ako pri klasickej elektrickej varnej doske a až o 50 % menej ako pri plynovej. Magnetizmus totiž smeruje iba tam, kde je to potrebné, teda do spodnej časti varnej nádoby.
Varíte bezpečne
Žiadna manipulácia s otvoreným ohňom ani horúca varná plocha. Indukcia ohrieva iba hrniec, takže riziko popálenia je oveľa nižšie. Túto vlastnosť oceníte najmä v prípade, že máte malé deti, ktoré radi asistujú pri varení.
Nepripálite jedlo
Jedinečnou vlastnosťou indukcie je, že dno varnej nádoby zohreje iba na určitú teplotu. To znamená, že hrniec sa neprehrieva a jedlo sa nepripaľuje. Indukciu určite ocenia mamičky, ktoré deťom často varia pudingy, kaše a zohrievajú mlieko. Potešia sa aj fanúšikovia zdravého stravovania. Pokrmy sú pripravované šetrne a nedochádza k prepaľovaniu oleja.
Netrápite sa s čistením
Ak varíte na indukčnej doske, vykypené mlieko, prskajúci olej ani zvyšky jedla na varnej ploche vám už nebudú robiť vrásky. Keďže varný panel je zohrievaný sálaním tepla z varnej nádoby, žiadne pripáleniny nehrozia. Plochu iba pretriete navlhčenou handričkou alebo špongiou, namočenou v prostriedku na riad, vyleštíte utierkou z mikrovlákna a hotovo.
Photo by Daria Obymaha from Pexels
Pridať nový komentár