Sprievodca tekvíc: Z ktorej spraviť polievku a z ktorej prívarok?

Zverejnené: 16.10.2020

Jeseň je o premenlivom počasí, farebnom lístí a, samozrejme, o tekvici. Tekvica je kráľovná jesennej zeleniny. Ako dekorácia ozdobí váš domov a v kuchyni zase ponúka nové inšpirácie na varenie. Existuje veľa druhov tekvíc. Odlišujú sa tvarom, veľkosťou, farbou. Avšak jednu vec majú spoločnú – ide o chutnú  a zdravú zeleninu s minimom kalórií. Tekvica obsahuje vitamíny A, C, D, draslík, horčík, vápnik aj železo. Práve teraz sú tekvice najlepšie. Poradíme vám, z ktorej tekvice uvaríte skvelú polievku, ktorá sa hodí do koláča a ktorá je dobrá aj surová. 

Hokkaido

Tekvička so sýtou oranžovou farbou žne úspech u šéfkuchárov aj domácich gazdiniek. Je to jediná tekvica, ktorú netreba šúpať. Sladkastá chuť, pripomínajúca med a krémová konzistencia vyniknú v krémových polievkach, pyré, či nátierke. Alebo ju iba upečiete a podávate ako zdravú prílohu, či vložku do šalátu.

Maslová tekvica

Hruškovitý tvar, mäkká dužina a málo semienok – to je maslová tekvica, akú dostať bežne v obchode. Chutí po masle a orieškoch. Vyčarujete z nej originálne koláče, cheesecake aj marmeládu. Výborne chutí aj na slano. Napríklad ako zdravé hranolky, pečené v rúre. 

Špagetová tekvica

Ak sa vám do uší niekedy dostala zvesť o tekvicových špagetách, túto tekvicu určite poznáte. Vyzerá ako žltý, trocha pretiahnutý melón. Dužina sa po upečení zázračne premení na špagety. Servírovať ich môžete ako tie klasické, avšak s tým rozdielom, že neublížia vašej postave a sú plné vitamínov. 

Muškátová tekvica

Tento druh tekvice patrí k tým mohutnejším. Môže mať aj 6 kg a medzi ostatnými vytŕča aj kvôli výraznému rebrovaniu. Oranžová, až hnedá šupka je niekedy posiata bielymi fliačkami. Nejde však o žiadnu vadu, ale takzvanú námrazu. Z muškátovej tekvice sú výborné koláče aj polievka. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že dobre chutí aj surová. 

Tekvica veľkoplodá

Ozajstný obor medzi tekvicami. Často skončí ako ozdoba na Halloween, no potenciál má aj v kuchyni. Spestrí zeleninové jedlá a urobíte z nej fantastický sladký kompót. 

Patizón

Áno, aj táto známa plodina patrí do rodiny tekvíc. Dozrieva už počas leta, a preto veľa ľudí nevie, že ide vlastne o tekvicu. A veľmi dobrú. Najznámejší je biely patizón, no môže mať aj žltú, zelenú alebo fialovú šupku. Zavarený v sladkokyslom náleve chutí znamenito a vyprážaný patizón v trojobale, či cestíčku je stará známa delikatesa. 

Tip pre vás

Dobrú tekvicu spoznáte podľa pevnej, matnej šupky a vysušenej stopky. Ak má tekvica zelenú stopku, určite nebude zrelá. U tekvíc tiež platí, že čím je ťažšia, tým viac dužiny obsahuje a zostane vám menej odpadu.

Autor fotky: Kristina Paukshtite na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
   ___        _   _                  
/ _ \ __| | | |__ ___ ___
| (_) | / _` | | '_ \ / _ \ / __|
\__, | | (_| | | | | | | __/ \__ \
/_/ \__,_| |_| |_| \___| |___/
Enter the code depicted in ASCII art style.