Celé dva týždne pred Vianocami strávite pobehovaním po preplnených obchodoch, v kuchyni trávite viac času ako v práci a po rozbalení darčekov sa celý kolotoč začína odznova. Silvester je rovnako ako Štedrý večer o čase, strávenom s blízkymi pri plnom stole dobrého jedla. Privítajte Nový rok so skvelými pochúťkami bez toho, aby ste strávili hodiny čakaním v rade pri pokladni a státím pri sporáku. Že je to nemožné? Naše super rýchle recepty vás presvedčia o opaku.
Opité slivky v proscciutte
- 50 ks sušené slivky,
- 50 ks mandle,
- 300 ml whisky,
- 50 plátkov prosciutto,
- štipka chilli.
Nie iba vy sa budete kúpať v alkohole. Zalejte sušené slivky whisky, pridajte štipku chilli a nechajte ich celú noc v chladničke. Na druhý deň ich iba vytiahnite, urobte do každej dierku, do ktorej vložíte celú mandľu. Takto pripravené slivky zabaľte do plátku proscciutta, zafixujte špáradlom a vložte na 15 minút do rúry. Návšteva tento rok určite meškať nebude. Priláka ju lahodná vôňa vašich „opitých“ chuťoviek.
Vegánske hody
- 1 konzerva sterilizovaný cícer
- 1 PL sezamová pasta tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- soľ, mleté čierne korenie, rímska rasca (celá)
- ľadová voda
Domáci humus je vďačná pochúťka nie len pre vegánov, ale pre všetkých, ktorí sú po sviatkoch mäsa prejedení. Cícer zlejte z nálevu, vysypte ho do mixéra, pridajte pastu tahini (alebo použite 3 PL nasucho praženého sezamu), pretlačený cesnak, šťavu z polovice citróna, 1 čl celej rasce a dochuťte soľou a korením. Aby sa zmes lepšie mixovala, prilejte trochu ľadovej vody. Všetko mixujte, pokiaľ nevznikne hladký, nadýchaný krém. Ak je konzistencia príliš tuhá, pridajte ešte ľadovú vodu. Humus je rýchly, chutný dá sa pripraviť na niekoľko spôsobov. Chutí skvele s čerstvým pečivom a zeleninovými tyčinkami zo stopkového zeleru, mrkvy a šalátovej uhorky.
Lososový závin na počkanie
- 1 balenie lístkové cesto,
- 300 g čerstvý losos
- 1 balenie baby špenát
- citrón
- strúčik cesnaku,
- 1 menšia cibuľa,
- 1 vajce,
- soľ, biele korenie.
Rybie hody sa štedrou večerou nekončia. Doprajte si ich na silvestrovský večer. Najemno nasekanú cibuľu opražte do sklovita, pridajte pretlačený cesnak, soľ, korenie, chvíľu restujte a na zmesi poduste špenát. Lístkové cesto rozvaľkajte, do stredu dajte špenátovú zmes, na kúsky nakrájaného lososa, osoľte, okoreňte a pokvapkajte šťavou z polovice citróna. Zrolujte do úhľadného závinu, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v rúre, vyhriatej na 200 °C, približne 30 minút.
Sladké pokušenie na paličke
Základ:
- 100 g hladká múka
- 100g maslo
- 100 g práškový cukor
- 2 vajcia
- 2 ČL prášok do pečiva
- 0,5 ČL vanilkový extrakt
Krém:
- 75 g maslo
- 50 g práškový cukor
- 1PL mlieko
- 0,5 ČL vanilkový extrakt
Poleva:
- 200 g čokolády na varenie
Buďte originálni a pripravte pre hostí sladké prekvapenie v podobe guličiek v čokoláde na paličke. Na základ potrebuje upiecť koláč, z ktorého budete formovať guličky. Zmiešajte všetky ingrediencie, vyšľahajte ručným mixérom, vylejte na vymastený plech a šup do rúry na 15 až 20 minút.
Pokiaľ sa plát upečie pripravte si krém. Opäť iba všetky suroviny vyšľahajte ručným mixérom a dajte do chladničky.
Upečený a vychladnutý plát rozdrobte na kúsky, pridajte krém a všetko premiešajte. Vznikne lepkavá zmes, z ktorej tvarujte guličky, napichnite ich na spajdle a dajte na 30 minút do mrazničky.
Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a už v nej iba máčajte stuhnuté guličky. Ak sa vám žiada trocha kreativity, obaľujte ich v kokose, nasekaných orechoch alebo farebnom cukrárenskom dekore.
Photo by Inga Seliverstova from Pexels
Pridať nový komentár