Rady a tipy, ako vybrať vhodný kávovar

Zverejnené: 24.02.2020

Časy, kedy ste si doma pripravili akurát tak „turka“ sú dávno preč. Aj vašu domácnosť môže rozvoňať lahodná vôňa espressa. Nemusíte byť pritom barista, aby vami pripravená šálka čierneho moku  spríjemnila ráno, povzbudila po náročnom dni v práci alebo ulahodila návšteve. Jediné, čo potrebujete je dobrý kávovar. Čo ale znamená „dobrý“. Ozajstní kávičkári si chcú vychutnať celý proces prípravy, tí menej nároční zase uprednostnia kávu na jedno stlačenie. Našťastie, výrobcovia kávovarov prispôsobujú ponuku predstavám zákazníkov. Už sa v nej iba zorientovať. A s tým vám pomôžeme my.

Akú kávu pijete?

Logická otázka, ktorú vám položí každý. Buďte na ňu pripravení. Keď kávu vnímate iba ako povzbudzujúci prostriedok, postačí vám obyčajný prekvapkávač. Silné espresso, lahodné cappuccino alebo krémové laté si doma vychutnáte jedine s kávovarom. Ďalej si spočítajte, koľko „kávokoholikov“ obýva domácnosť a aké sú vaše znalosti o príprave kávy. Na základe týchto indícií sa môžete pustiť do výberu správneho typu kávovaru.

Pákový kávovar

Ak si chcete prípravu kávy naozaj užiť, pákový kávovar je jasná voľba. Ponúka prípravu čerstvo zomletej kávy. Zomlieť kávu tak, aby výsledok ulahodil vašim chúťkam je však  hotová alchýmia. Veľmi jemne zomletá káva sa pri preparovaní spáli a chytí nádych nepríjemnej horkosti. Zlý je aj opačný prípad. Keď sú zrná zomleté príliš nahrubo, voda cez ne rýchlo pretečie a káva nebude mať žiadnu arómu. Mlynček si budete musieť zakúpiť zvlášť a neobíde vás ani pravidelné čistenie kávovaru. Pokiaľ vás však ani takéto výstrahy neodradili, pákový kávovar bude hviezdou vášho domova.

Automatický kávovar

Niečo pre pôžitkárov a zaneprázdnených ľudí. Zautomatizovaná príprava kávy si vyžaduje iba nasypanie kávových zŕn do zásobníka a stlačenie tlačidla. Zabudovaný mlynček kávu zomelie na optimálnu hrúbku a napeňovač mlieka na požiadanie vyčaruje krémovú penu. Aj keď tento stroj od vás nebude pýtať „sprepitné“, jeho obstaranie výrazne odľahčí peňaženku.

Kapsulový kávovar

Jednoduchý a cenovo dostupný kávovar sa teší veľkej obľube. Jediné, čo potrebujete je voda a kapsuly. Tie vkladáte do zásobníka a po stlačení tlačidla máte kávu hotovú. Na výber je množstvo druhov kapsúl a môžete si vybrať podľa chuti. Avšak kapsuly sú väčšinou limitované značkou kávovaru a môže sa stať, že obľúbenú kávu nezoženiete. Za zmienku stojí aj fakt, že ak žijete v mnohopočetnej domácnosti, na svoju rannú šálku si budete musieť vystáť rad.

Aké sú ďalšie parametre?

  • Tlak – zásadný údaj pri kúpe pákového kávovaru. Udáva sa v baroch a vyjadruje, pod akým tlakom voda prechádza cez kávu. Dobré espresso budete mať s kávovarom s tlakom aspoň 9 barov.
  • Dĺžka prípravy – všeobecne platí, že ak sa káva pripravuje viac ako 30 sekúnd, môže dôjsť k jej prepáleniu. Treba však zobrať do úvahy aj vlastnosti konkrétneho kávovaru a druh kávy.
  • Ohrev vody – na prípravu kávy sa používa voda s teplotou 90 °C. Takúto teplotu by mal garantovať každý výrobca, no pre istotu si údaj overte. Prípadne sa spoľahnite na seba a zaobstarajte si kávovar s manuálnym nastavením teploty.
  • Výška podstavca – možno sa vám to zdá ako banalita, no tento parameter je z praktického hľadiska dôležitý. Určuje, z akej šálky budete kávu piť. Ak si výšku podstavca neskontrolujete, riskujete, že vaša obľúbená šálka skončí zastrčená v skrinke.

Foto: www.pexels.com

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
          _   _   _     _       _     
__ _ | | | | | |_ | | | |
/ _` | | | | | | __| | | | |
| (_| | | |_| | | |_ | |___ | |___
\__,_| \___/ \__| |_____| |_____|
Enter the code depicted in ASCII art style.