Pijete pivo? Ak áno, je to pre vás len konzumácia chutného nápoja alebo skôr kultúrny zážitok, ktorý si zaslúži špeciálnu pozornosť a správny prístup? Ak si vyberáte tú druhú možnosť, nikam nechoďte, pretože tento článok je pre vás.
Aké je dobré pivo?
Predsa také, ktoré vám chutí. Okrem osobných preferencií však existujú aj nejaké ďalšie atribúty, ktoré vo všeobecnosti určujú kvalitu piva. Dôležité je tu zdôrazniť slovné spojenie „vo všeobecnosti“, každý druh piva má totižto svoje individuálne charakteristiky.
Pokiaľ nejde o nejaký špecifický druh piva, chute (sladkosť sladov, horkosť chmeľu, kyslosť atď.) by mali byť vyrovnané, žiadna by nemala prevažovať. Keďže vôňa výrazne ovplyvňuje celkový zážitok z pitia, určite musí byť príjemná. Kvalitné pivo by malo mať bohatú a trvácnu penu, ktorá pomáha zachovávať aromatické látky a chráni nápoj pred oxidáciou. Nakoniec, je určite bez takých defektov, ako sú nepríjemné pachy či chuťové odchýlky (napr. kovová alebo plesnivá pachuť). Čisté arómy svedčia o dobrom spracovaní a kvalitných ingredienciách.
Ako sa má pivo podávať?
Síce dobré pivo bude chutiť dobre aj z fľaše, najväčší pivní experti by vám tento nápoj naservírovali len vtedy, ak by mali k dispozícii ten správny pohár. Pivá plzenského typu, ležiaky, svetlé ležiaky sa podávajú v štíhlom a vysokom. Silný a robustný krígeľ s rukoväťou je zas vhodný na tmavé ležiaky, bocky a nemecké pivá. Tulipánový pohár je ideálny pre pivá s bohatými chuťami a vôňami, napríklad belgické pivá, IPA, lambiky, saison atď. V pohári na pšeničné pivo (weizen glass) sa servírujú, logicky, pšeničné pivá.
Pri čítaní tohto príspevku vás možno prepadla túžba dať si jedno poriadne vychladené. Pozastavme sa tu na chvíľu, nie je totiž jedno, ako veľmi je pivo studené. Chuť ľahkých ležiakov a plzenských pív najlepšie vynikne pri teplote 3–7 °C. Svetlé pivá typu ale, IPA a pšeničné pivá by sa mali servírovať vychladené na 7–10 °C. Tmavšie ležiaky a niektoré silnejšie pivá, ako sú napríklad amber alebo porter, sa podávajú studené okolo 10–13 °C. Silnejšie a tmavšie pivá sa najlepšie pijú pri teplote medzi 12–15 °C, ktorá umožňuje odhaliť komplexnosť ich chutí.
Aké pivo po jedle?
Nedá sa inak, aj v tejto časti tohto článku musíme poukázať na to, že pivo je neuveriteľne všestranný nápoj. Práve preto sa dá výborne kombinovať s rôznymi jedlami, a vďaka širokej škále štýlov a chutí je možné nájsť vhodné pivo takmer ku každému pokrmu.
Ak často konzumujete grilované kuracie mäso, pizzu, morské plody, cestoviny s jemnými omáčkami, šaláty alebo syr čedar, vo vašej chladničke by nemali chýbať ležiaky a iné ľahké pivá. Pivo plzenského typu je chmeľové a trochu horké, čo výborne dopĺňa vyprážané alebo mastné jedlá, a zároveň osviežuje chuťové poháriky pri pikantných pokrmoch. Burgery, grilované mäso, pikantné jedlá (indická, mexická kuchyňa), modrý syr, ostré syry by ste mali „oplachovať“ pivom IPA. Pšeničné pivo je osviežujúce s jemnými ovocnými tónmi, čo ho robí ideálnym k ľahším jedlám s jemnými chuťami, ako sú morské plody alebo sushi, prípadne nejaké citrusové dezerty.
Ako skladovať pivo doma?
Pivo by nemalo byť skladované na miestach, na ktorom hrozia výrazné výkyvy teplôt. Príliš vysoké teploty urýchľujú starnutie a môžu úplne pokaziť chuť, zatiaľ čo veľmi nízke teploty dokážu pivo zmraziť alebo poškodiť fľašu. Pivo je citlivé aj na svetlo, najmä UV žiarenie, nájdite mu preto tmavé miesto alebo ho odložte aspoň do tmavých nádob (hnedé fľaše chránia pivo lepšie ako zelené či priehľadné).
Zdroj fotiek: Unsplash
Pridať nový komentár