Pečieme chlieb: Ako si vypestovať vlastný kvások?

Zverejnené: 15.07.2020

Kváskovanie sa stalo novodobým trendom. Ak ešte nemáte vlastný kvások, poradíme vám, ako ho vypestovať, aby ste si mohli upiecť najlepší chlebík na svete. Ešte predtým si ale povieme, čo ten kvások vlastne je.

Kvások je zmes múky a vody. Kvasením vznikajú mliečne baktérie, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. A práve tieto miniatúrne organizmy spôsobujú, že chlieb narastie a bude mať jedinečnú chuť. Kvások sa správa ako živý organizmus. Aby bol silný a zdravý, potrebuje vhodné prostredie a pravidelné kŕmenie. Ak sa oň príkladne staráte, bude vám oddane slúžiť celé roky.

Ako vypestovať materský kvások?

Hovorí sa, že trpezlivosť ruže prináša. O kvásku to platí dvojnásobne. Kvások si totižto nevypestujete zo dňa na deň. Potrebuje čas aby narástol, zosilnel a robil vám radosť v podobe fantastického pečiva

Budete potrebovať

  • dokonale čistý zaváraninový pohár s objemom 7 dcl

  • ražnú celozrnnú múku

  • vodu

Postup

  1. Do pohára nasypte 50 g múky, pridajte 50 g vlažnej vody, ideálne destilovanej a poriadne premiešajte čistou lyžicou.  Uistite sa, že nikde nezostal ani kúsok suchej múky. Vzniknuté cestíčko by malo mať konzistenciu podobnú cestu na lievance. Pohár s nezatiahnutým viečkom nechajte stáť pri izbovej teplote 24 hodín.

  2. Na druhý deň do pohára pridajte 1 PL múky a 1 PL vlažnej vody. Prikryte viečkom a nechajte stáť ďalších 24 hodín. 

  3. Na tretí deň by sa mali objaviť prvé bublinky. To je znak, že kvások začína pracovať. Prikŕmte ho 1 PL múky a 1 PL vlažnej vody. Prikryte viečko a počkajte 24 h.

  4. Opäť pridajte 1 PL múky a 1 PL vody.

  5. Na piaty deň by mal kvások zdvojnásobiť objem,  mať veľa bubliniek a jemne kyslastú vôňu. Ak takto vyzerá aj váš kvások, môžete prejsť na druhú etapu zakladania kvásku. Z pohára odoberte kopcovanú lyžicu, preložte do čistého, dokŕmte 1 PL múky spolu s 1 PL vlažnej vody a nechajte stáť s povoleným viečkom 24 hodín. Zvyšok kvásku darujte susede alebo urobte trebárs palacinky. 

  6. Proces z predchádzajúceho dňa budete opakovať ďalšie 4 dni. To znamená, že každý deň odoberte lyžicu kvásku, preložte do čistého pohára, pridajte 1 PL múky, 1 PL vlažnej vody a nechajte stáť pri izbovej teplote 24 hodín. Mladý kvások vďaka tomu získa silu.

  7. Na desiaty deň kvások otestujte. Ak po dokŕmení narastie do 4 hodín, je dostatočne silný. Ak nie, prikrmujte ho každých 12 hodín. Nie je nič výnimočné, ak je kvások pripravený na pečenie až na 14. deň. 

Dobrá rada na záver

Kvások je veľmi citlivý „tvor“ a preto je dôležité zabezpečiť maximálnu hygienu pri kŕmení a manipulácii. Ruky si vždy dôkladne umyte a nikdy ich nevkladajte do pohára s kváskom. Na miešanie používajte iba čistú lyžicu a kvások, zachytený na stenách pohára, zotrite stierkou. Takto zabezpečíte, že nedôjde ku kontaminácii a kvások neumrie. 

Hotovo! Môžete sa pustiť do pečenia chleba. Držíme palce, aby sa vám vydaril! 

Autor fotky: Flo Maderebner na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  ____    _____   ____    ____     __   
|___ \ |___ | | _ \ |___ \ / /_
__) | / / | |_) | __) | | '_ \
/ __/ / / | __/ / __/ | (_) |
|_____| /_/ |_| |_____| \___/
Enter the code depicted in ASCII art style.