Najlepšie recepty na vianočné bábovky

Zverejnené: 19.11.2018

Obdobie Vianoc už klope na dvere a je najvyšší čas začať plánovať prípravu tradičných dobrôt. Rozsvietený stromček, horiaci krb, zapálené sviečky na adventnom venci a omamná vôňa čerstvo upečenej bábovky umocní nezameniteľné čaro najkrajšieho obdobia v roku.

Nechajte sa inšpirovať receptami na najlepšie bábovky inšpirované obdobím Vianoc.

Jablkovo – perníková bábovka

2 ks jablko

2 šálky polohrubej múky

½ šálky olej

50 ml mlieko

½ šálky práškový cukor

2 ks vajcia

2 lyžice med

1 ks prášok do perníka

 

Postup je veľmi jednoduchý. Do väčšej misy nastrúhajte jablká, pridajte najskôr sypké suroviny, vajcia a tekuté suroviny. Všetko dôkladne premiešajte a vznikne vám hladké cesto. To vylejte do vymastenej formy na bábovku a pečte na 180 °C približne 30 minút.

 

Bábovka so škoricou a rumom

225 g maslo

250 g cukor

1 bal. vanilkový cukor

5 ks vajce

450 g polohrubá múka

50 g mleté mandle

1 bal. prášok do pečiva

Štipka soli

330 ml mlieka

2 lyžice kakao

3 lyžice rum

1/2 lyžičky škorica

 

Maslo vyšľaháme s vanilkovým a kryštálovým cukrom do peny a postupne zapracujeme vajíčka. V druhej miske zmiešame suché prísady s mandľami a postupne prisypávame do vyšľahanej vaječnej zmesi, mlieko pridáme nakoniec. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej formy, do druhej polovice vmiešame kakao, škoricu, rum a vlejeme do formy. Pečieme pri 175 °C asi 50 minút.

 

 

Čokoládová bábovka s pomarančom

Cesto                                                                      Poleva

4 ks vajce                                                               250 g čokoláda

370 g polohrubá múka                                             50 ml voda

300 g kr. cukor                                                       125 g maslo

250 g maslo

1 lyžička prášok do pečiva

1/2 lyžičky jedlá sóda

1 bal. vanilkový cukor

3 lyžičky jemne nastrúhaná pomarančová kôra

250 ml biely jogurt

55 g biela čokoláda

55 g horká čokoláda

 

Vajíčka vymiešame s vanilkovým cukrom do peny, postupne zapracúvame maslo (210 g), pridáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a jogurt. Vzniknuté cesto rozdelíme na polovicu, do prvej pridáme bielu čokoládu, rozpustenú s maslom (20 g) a do druhej horkú čokoládu tak isto rozpustenú s maslom (20 g) a nastrúhanou pomarančovou kôrou. Do pripravenej formy nalejeme tmavú vrstvu, do nej navrstvíme bielu a vytvoríme mramorový vzor. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 50 minút. Upečenú bábovku necháme vychladnúť a medzi tým si pripravíme polevu, ktorou bábovku na záver polejeme.

 

KÚPIŤ FORMU NA BÁBOVKU NORDIC WARE

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _____  __  __ __        __  _  __        
|_ _| \ \/ / \ \ / / | |/ / __ _
| | \ / \ \ /\ / / | ' / / _` |
| | / \ \ V V / | . \ | (_| |
|_| /_/\_\ \_/\_/ |_|\_\ \__, |
|___/
Enter the code depicted in ASCII art style.