Kvalitné suroviny sú základom všetkých jedál

Zverejnené: 25.02.2018

Myslíme, že nehovoríme žiadnu novinku, ak povieme, že keď pri príprave jedla nepoužijete kvalitné suroviny, výsledok nebude stáť za to. Ako však zistíte, že v ruke držíte kvalitné ovocie či zeleninu?

Kedy je melón naozaj dozretý?

To, či je melón už zrelý a pripravený na konzumáciu, zistíte tak, že mu poklepete po kôre. Počuli ste dutý zvuk? V tom prípade je už melón dobrý na zjedenie. Poklepanie po kôre nie je jediným spôsobom. Pomôcť vám môže aj váš zrak. Dozretý melón má totiž jemne zelenú kôru.

 

Ananás, ananás, kedy si sladučký?

Dozretý ananás odhalíte tak, že zatiahnete za jeden z jeho spodných listov. Ak sa uvoľní ľahko, je dozretý. Riadiť sa však môžete aj zrakom a čuchom. Dozretý ananás je žlto-hnedej farby a má čerstvú, ba až prenikavú vôňu.

 

Ako zistíte, či sú huby čerstvé?

Je to veľmi jednoduché. Klobúčik huby by mal byť uzavretý tak, že nevidno lupene. Korene by mali byť stále prichytené, pretože sú prirodzenou konzervačnou látkou. Korene predlžujú čerstvosť hríbov. Samozrejme, ak sa vyberiete na hríby do lesa, nezabudnite si so sebou atlas húb, aby ste si domov nepriniesli jedovaté huby.

 

Ako sa vyhnúť jedovatému solanínu v zemiakoch?

Áno, aj zemiaky môžu byť jedovaté, a to po prekonaní šoku alebo presvetlení. Pri prekonaní šoku sa na zemiaku objavia hnedé škvrny, pri presvetlení zas zozelenie. Zemiaky potom začnú produkovať jedovatý solanín, ktorý spôsobuje bolesti hlavy, žalúdočné problémy či hnačku. Nezbavíte sa ho ani pečením, ani varením či vyprážaním.

 

 

Dbať by ste mali aj o správne skladovanie potravín. Pomôže vám v tom kvalitná technológia chladničiek a mrazničiek značky Gorenje.

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
          _   _     _   _____   _____ 
_ __ | | | | (_) |___ / | ____|
| '_ \ | | | | | | |_ \ | _|
| |_) | | |_| | | | ___) | | |___
| .__/ \___/ _/ | |____/ |_____|
|_| |__/
Enter the code depicted in ASCII art style.