Hubárska sezóna – recepty z húb

Zverejnené: 28.10.2019

Ukrývate v komore poháre so sušenými hríbmi, mraznička je už plná a vás stále láka vidina košíka plného voňavých dubákov. Využite posledné dni hubárskej sezóny a vydajte sa na potulky lesom. Poradíme vám, ako zužitkovať jeho dary. Pripravte si delikátne jedlá na raňajky, obed aj večeru. Inšpirujte sa jednoduchými receptami na jedlá z húb, ktoré sú hotové za pár minút a ich nezameniteľná vôňa bude lákať ešte aj susedov.

Hubová paštéta

Paštéta, natretá na krajci čerstvého chleba s kúskom rajčiny, je skvelý začiatok dňa. A čo taká „falošná“ paštéta z húb? Je hotová za pár minút a rovnako rýchlo zmizne aj zo stola.

50 g čerstvých húb

5 uvarených vajec

2 stredne veľké cibule

100 g vlašských orechov

30 g masla

soľ, mletá rasca a čierne korenie

Nadrobno nasekanú cibuľu opražte na oleji, pridajte na kocky nakrájané hríby a restujte pár minút. Orechy, vajcia a maslo vložte do mixéra, pridajte hotovú hubovú zmes, koreniny podľa chuti a mixujte dohladka. Paštéta najlepšie chutí vychladená s čerstvým pečivom alebo hriankami.

 

Hubový guláš

Klasický guláš milujeme všetci, no to čakanie, pokiaľ sa uvarí nemá rád nikto. Využite práve nazbierané huby a uvarte si vynikajúci guláš bez mäsa rýchlo a lacno.

čerstvé lesné huby

cibuľa, cesnak, paradajky, paprika

soľ, rasca, mleté ​​čierne korenie, mletá sladká paprika

rastlinný olej alebo masť

zemiaky

Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a restujte na rozohriatom tuku, pridajte rascu a mletú sladkú papriku - rýchlo miešajte, aby sa nepripálila. Do zmesi pridajte nakrájané huby a papriku. Stále miešajte, pokiaľ huby pustia tekutinu. Pridajte pokrájané paradajky a keď uvoľnia šťavu, podlejte vodou a vložte do nej zemiaky. Osoľte, okoreňte a guláš nechajte pomaly bublať pod pokrievkou. Keď ju o 30 minút odkryjete, opantá vás jeho neskutočná vôňa. Ak máte radi štipľavé, nebojte sa pridať feferónku.

 

Hubový šalát

Rýchla večera alebo príloha k mäsu. Tento fantastický šalát je vhodný na každú príležitosť       a odľahčí váš jedálniček.

1 konzerva hnedej fazule

500 g čerstvých húb

zavárané uhorky

2 cibule

rastlinný olej

soľ, mleté čierne korenie

Nakrájanú cibuľu a huby opražte na horúcom oleji. Prepláchnutú fazuľu dajte do väčšej misy,  pridajte nakrájané kyslé uhorky, vychladnutú hubovú zmes, dochuťte soľou a korením. Ak máte doma čerstvú petržlenovú vňať, nasekajte ju, pridajte do šalátu a poriadne premiešajte.   Podávajte s opečenou cesnakovou bagetou a návšteva vás bude milovať. 

 

Marinované huby do zásoby

Bleskový spôsob, ako zakonzervovať huby a užiť si ich jedinečnú chuť aj mimo sezóny.

500 g húb

60 ml octu

120 ml rastlinného oleja

4 strúčiky cesnaku

Soľ, mleté čierne korenie, cukor, bobkový list

Očistené huby nakrájame na väčšie kúsky. Z octu, oleja, cukru a soli urobte marinádu, pridajte pretlačený cesnak a huby. Zmes dajte variť na 5 minút, preložte do zaváraninových pohárov, dobre uzatvorte a postavte hore dnom, aby chytilo viečko. Najlepšie chutia vychladené s pohárom bieleho vína. 

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
              _             _     _ 
_ _ __| | _ _ (_) (_)
| | | | / _` | | | | | | | | |
| |_| | | (_| | | |_| | | | | |
\__, | \__,_| \__, | _/ | _/ |
|___/ |___/ |__/ |__/
Enter the code depicted in ASCII art style.