Cuketa? Tieto recepty musíte vyskúšať!

Zverejnené: 15.08.2021

“Kráľovná zeleniny“. Aj takto kuchári volajú obľúbenú cuketu. Čo nevidieť jej budú plné trhy aj supermarkety. Nenechajte si ujsť sezónu tejto obľúbenej zeleniny. Cuketa je skvelá svojou všestrannosťou, bleskovou prípravou a nízkym obsahom kalórií. Vychutnajte si posledné dni leta so slanými aj sladkými receptami z cukety. 

Vegetariánsky cuketový tatarák

  • 1 cuketa

  • 2 červené cibule

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžičky horčice dijon

  • 2 lyžičky kečupu

  • sójová omáčka

  • citrónová šťava

  • červená paprika

  • olej

  • soľ

Cuketu umyjeme, nahrubo postrúhame, posypeme soľou a necháme stáť. Zatiaľ očistíme cibuľu, cesnak, nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Potom z cukety vyžmýkame šťavu, pridáme k cibuľovému základu a restujeme 5 až 7 minút. Vychladnutú zmes premiešame s horčicou, kečupom a podľa chuti pridáme sójovú omáčku, červenú papriku a soľ. Podávame s hriankami alebo čerstvým pečivom. 

Diétne cuketové špagety s mletým mäsom

  • 500 g mletého mäsa

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 konzerva lúpaných paradajok

  • sušená bazalka

  • soľ a mleté čierne korenie

  • 1 veľká cuketa

  • parmezán

  • olivový olej

Nasekanú cibuľu speníme na oleji a pridáme mäso. Zmes pár minút restujeme, pridáme paradajky, soľ, korenie a dusíme 10 minút. Nakoniec dochutíme prelisovaným cesnakom a bazalkou. Cuketu pozdĺžne rozrežeme na 3 - 4 časti, odstránime jadierka a pomocou škrabky na zeleninu narobíme tenké pásiky. Cuketu krátko osmažíme na oleji. Len toľko, aby trocha zmäkla. Cuketové špagety rozdelíme na taniere, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným parmezánom. 

Svieži cuketový koláč s citrónovou polevou

  • 2 vajcia

  • 120 g cukru

  • 75 ml oleja

  • 200 g polohrubej múky

  • 1/2 kypriaceho prášku

  • 200 g najemno nastrúhanej cukety

  • šťava z 1 citróna

  • práškový cukor 

Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly zašľaháme olej. Pridáme múku, kypriaci prášok, cuketu a vypracujeme cesto. Cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Pečieme 25 minút pri 180 °C. Pustíme sa do polevy. Šťavu z citróna vlejeme do misky a pridávame práškový cukor, kým je zmes hustá a lepkavá. Hotovú polevu vylejeme na vychladnutý koláč.

Autor fotky: Angele J na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
 __  __  _____         __  __   ____ 
\ \/ / |___ / _ __ \ \/ / / ___|
\ / |_ \ | '__| \ / | | _
/ \ ___) | | | / \ | |_| |
/_/\_\ |____/ |_| /_/\_\ \____|
Enter the code depicted in ASCII art style.