“Kráľovná zeleniny“. Aj takto kuchári volajú obľúbenú cuketu. Čo nevidieť jej budú plné trhy aj supermarkety. Nenechajte si ujsť sezónu tejto obľúbenej zeleniny. Cuketa je skvelá svojou všestrannosťou, bleskovou prípravou a nízkym obsahom kalórií. Vychutnajte si posledné dni leta so slanými aj sladkými receptami z cukety.
Vegetariánsky cuketový tatarák
-
1 cuketa
-
2 červené cibule
-
3 strúčiky cesnaku
-
2 lyžičky horčice dijon
-
2 lyžičky kečupu
-
sójová omáčka
-
citrónová šťava
-
červená paprika
-
olej
-
soľ
Cuketu umyjeme, nahrubo postrúhame, posypeme soľou a necháme stáť. Zatiaľ očistíme cibuľu, cesnak, nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Potom z cukety vyžmýkame šťavu, pridáme k cibuľovému základu a restujeme 5 až 7 minút. Vychladnutú zmes premiešame s horčicou, kečupom a podľa chuti pridáme sójovú omáčku, červenú papriku a soľ. Podávame s hriankami alebo čerstvým pečivom.
Diétne cuketové špagety s mletým mäsom
-
500 g mletého mäsa
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 konzerva lúpaných paradajok
-
sušená bazalka
-
soľ a mleté čierne korenie
-
1 veľká cuketa
-
parmezán
-
olivový olej
Nasekanú cibuľu speníme na oleji a pridáme mäso. Zmes pár minút restujeme, pridáme paradajky, soľ, korenie a dusíme 10 minút. Nakoniec dochutíme prelisovaným cesnakom a bazalkou. Cuketu pozdĺžne rozrežeme na 3 - 4 časti, odstránime jadierka a pomocou škrabky na zeleninu narobíme tenké pásiky. Cuketu krátko osmažíme na oleji. Len toľko, aby trocha zmäkla. Cuketové špagety rozdelíme na taniere, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným parmezánom.
Svieži cuketový koláč s citrónovou polevou
-
2 vajcia
-
120 g cukru
-
75 ml oleja
-
200 g polohrubej múky
-
1/2 kypriaceho prášku
-
200 g najemno nastrúhanej cukety
-
šťava z 1 citróna
-
práškový cukor
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly zašľaháme olej. Pridáme múku, kypriaci prášok, cuketu a vypracujeme cesto. Cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Pečieme 25 minút pri 180 °C. Pustíme sa do polevy. Šťavu z citróna vlejeme do misky a pridávame práškový cukor, kým je zmes hustá a lepkavá. Hotovú polevu vylejeme na vychladnutý koláč.
Pridať nový komentár