Ako obmedziť plytvanie jedlom?

Zverejnené: 21.05.2020

Počas karantény sa ukázalo, že najväčším strašiakom Slovákov nie je samotná epidémia, ale prázdna chladnička. Nakupovanie „do zásoby“ však nie je žiadna novinka. Do obchodu vkročíme s úmyslom kúpiť pár základných potravín a odchádzame s plnou taškou. Na tom by, samozrejme, nebolo nič zlé, keby veľká časť týchto potravín nekončila v koši. 

Slovensko vyprodukuje neuveriteľných 600-tisíc ton potravinového odpadu ročne. A veľký podiel na tomto nelichotivom čísle majú práve domácnosti. Neberte potraviny ako samozrejmosť, ale dar, ktorý si treba vážiť. Naučte sa ako obmedziť plytvanie a spokojná bude aj vaša peňaženka.

Plánujte dopredu

Keď si  naplánujete jedálniček na celý týždeň, ušetríte čas, nervy aj peniaze. Bude vám stačiť jeden nákup, nemusíte premýšľať, čo uvariť nasledujúci deň a po príchode z práce sa môžete hneď  pustiť do varenia. Aby bolo plánovanie skutočne efektívne, dodržiavajte jednoduché pravidlo – prvá polovica týždňa patrí pokrmom z čerstvých potravín a tá druhá zase trvanlivým. 

Varte na viac dní

V minulosti bolo varenia na viac dní úplne bežné, no súčasná doba nás rozmaznala. Každý deň si doprajeme čerstvé jedlo, no okrem času plytváme aj potravinami. Zamyslite sa  - čím viac rôznych jedál uvaríte,  tým viac odpadu vyprodukujete. A pritom existuje množstvo jedál, ktoré sú dobré, ak nie ešte lepšie aj na druhý deň. 

Nákupný zoznam nie je iba pre zábudlivcov

Nákupný zoznam je racionálne riešenie, ako nakúpiť iba to, čo naozaj potrebujete. Do koša putujú najčastejšie potraviny s krátkou spotrebou a pečivo. Predtým, ako vykročíte do obchodu, skontrolujte obsah chladničky.. Zapíšte si veci, ktoré vám chýbajú a máte záruku, že z obchodu neprinesiete nič, čo už doma máte. 

Sledujte dátum spotreby

Keby ste teraz skontrolovali chladničku, určite by sa v nej našlo niečo „po záruke“. Všetko automaticky putuje do koša. To by sa ale nestalo, keby ste čas od času hodili očkom na dátum spotreby a potraviny zužitkovali ešte pred jeho uplynutím. S týmto má súvis aj nesprávne skladovanie potravín. Keď staršie potraviny zahádžete novými alebo máte neporiadok v potravinovej skrinke, nečudujte sa, že na ne zabudnete. 

Naučte sa využiť zvyšky 

Odrezky z mäsa a zeleniny, kosti, ale aj šupky zo zemiakov majú plnohodnotné využitie. Môžete si uvariť zdravý vývar alebo upiecť zemiakové chipsy. Veľmi efektívne zúžitkujete aj staré pečivo a nie iba na strúhanku. Stvrdnutý chlieb, toast či rožky sú skvelé na výrobu krutónov, ktoré sa hodia do šalátu aj krémovej polievky. 

Predĺžte životnosť čerstvých potravín

Zlákala vás akcia v obchode a nakúpili ste viac ovocia a zeleniny, ako dokážete spotrebovať? Nečakajte pokiaľ začne hniť. Zaváranie, mrazenie a sušenie je ideálny spôsob na ich uchovanie. Okrem toho, že si ovocie a zeleninu vychutnáte aj mimo sezóny, budete mať „železnú rezervu“ pre prípad, že rapídne stúpnu ceny. 

Photo by Angele J from Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
   ___               _   ____    _    
/ _ \ _ __ | | |___ \ | | __
| (_) | | '__| _ | | __) | | |/ /
\__, | | | | |_| | / __/ | <
/_/ |_| \___/ |_____| |_|\_\
Enter the code depicted in ASCII art style.