Ako dlho vydržia potraviny v mrazničke

Zverejnené: 09.08.2014

V tomto období nám záhrada prináša bohatú úrodu. Samozrejme ak nejakú máme a ak sme sa o ňu starali. Ak nie, máme možnosť kúpiť si čerstvú zeleninu či ovocie na trhu. V našich domácnostiach je už od nepamäti obľúbennou činnosťou zaváranie a rôzne iné spôsoby konzervácie potravín. V zime sa tak môžeme osviežiť letným ovocím, či pripraviť si jedlá zo zeleniny či ovocia bez toho, aby sme museli posielať Marušku za dvanástimi mesiačikmi. Mimoriadne populárnou formou uskladňovania potravín je mrazenie. Je len málo domácností na Slovensku, ktoré mrazničky nemajú. Mäso, zelenina, ovocie či pečivo, to všetko sa skrýva v zásuvkách našich mrazničiek a mraziacich boxov. Lenže, vieme ako dlho tam sú? A vieme ako dlho tam vlastne byť môžu? Niekoľko potravín sme si zobrali pod drobnohľad.

Teploty hlboko pod bodom mrazu udržia potraviny čerstvé síce dlho, ale nie donekonečna. Veď aj zmrzlina má svoju trvanlivosť, a preto sa určite oplatí, keď si na všetko, čo ukladáte do mrazničky, napíšete dátum.

Dojčenskú stravu, ako je ovocné alebo zeleninové pyré, zmrazujte najlepšie v jednotlivých porciách. Ako nádobky vám dobre poslúžia napríklad tégliky od jogurtu. Doba skladovania je 1-2 mesiace.

Jahody, ktoré chcete zmrazovať, by nemali byť príliš veľké. Menšie plody obsahujú menej vody a pri rozmrazovaní zostanú pevné a skoro ako čerstvé. Trvanlivosť 10 mesiacov.

Ríbezle a čučoriedky sú na zmrazovanie ideálne. Ich typická chuť i aróma vydrží až 12 mesiacov.

Brokolicu a karfiol nenechávajte v mrazničke dlhšie ako 9 mesiacov. Neskôr budú kašovitej konzistenice a nie veľmi chutné.

Huby sú po 12 mesiacoch bez príjemnej chute a vône, pretože ich dužina vysychá.

Bylinky si svoje koreniace vlastnosti i vôňu udržia až 12 mesiacov. Ukladajte ich oddelene od seba v dobre uzavretých nádobkách alebo vreckách.

Mäso: tučnejšie kúsky a pripravovaná mäsové jedlá spotrebujte najneskôr do 2 mesiacov. Chudé surové mäsá nenechávajte v mrazničke dlhšie ako 8-10 mesiacov, mäso na steaky 6-8 mesiacov. Jednotlivé kúsky alebo plátky mäsa vždy oddeľte fóliou.

Mleté mäso by ste rozhodne nemali konzumovať, ak tuk v ňom obsiahnutý je sivastej farby. To býva väčšinou už po 1-2 mesiacoch skladovania.

Hydinu z mrazničky by ste nemali konzumovať, pokiaľ sa na nej už objavili hnedé škvrny, čo sa stáva po 8-10 mesiacoch skladovania.

Dusená šunka sa najlepšie zmrazuje v malých porciách, plátky oddeľte jeden od druhého fóliou. Takto vydrží zhruba 2 mesiace.

Morské ryby a rybie prsty, ktoré kúpite v obchode môžete skladovať maximálne 12 mesiacov. Po tejto dobe by sme ich už určite nemali konzumovať.

Sladkovodné ryby k zmrazeniu musia byť vždy čerstvé. Len také vydržia 3-4 mesiace.

Vnútornosti vydržia asi 3 mesiace. Pred tepelnou úpravou ich vždy nechajte rozmraziť.

Chlieb a pečivo vyberte z mrazničky najneskôr v okamihu, keď zistíte, že sa na ňom začínajú objavovať biele škvrnky. To je väčšinou po 1-2 mesiacoch.

Maslo sa môže pokaziť aj pri mínusových teplotách, preto by nemalo byť zmrazené dlhšie ako 6 mesiacov. Len tak zostane zachovaná jeho typická chuť.

Smotanu na šľahanie je možné skladovať v mrazničke 2-3 mesiace. Ak ju rozmrazíte neskôr, už nie je krémovitá, ale tvorí vločky.

Zmrzliny a nanuky zabudnuté v mrazničke chutia ako guma. Najneskôr do 12 mesiacov ich určite spotrebujte.

Káva stráca vôňu, keď je zmrazená viac ako 12 mesiacov. A to dokonca aj tá vákuovo balená.

A nezabudnite na jednu nesmierne dôležitú vec, ktorá by sa mala stať pravidlom. Rozmrazené potraviny za žiadnych okolností opäť nezmrazujte! Po rozmrazení sa totiž začnú rozmnožovať baktérie a keď sa tepelne nespracujú ale opäť zmrazia, zakonzervujú sa a neskôr nastáva ich masívne rozšírenie, čo by mohlo viesť ku zdravotným problémom často závažného charakteru.

Redakcia Rady a tipy

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _   _   ____            _   _     
| \ | | / ___| ___ (_) | |__
| \| | \___ \ / __| | | | '_ \
| |\ | ___) | \__ \ | | | |_) |
|_| \_| |____/ |___/ _/ | |_.__/
|__/
Enter the code depicted in ASCII art style.